Укулеле

Укулеле е член на фамилијата инструменти на лаута. Обично користи четири најлонски жици.

Тонот и јачината на звукот на инструментот варираат во зависност од големината и конструкцијата. Укулелите најчесто доаѓаат во четири големини: сопран, концерт, тенор и баритон.

Сортите на укулеле вклучуваат хибридни инструменти како што се гиталеле, бањо укулеле, харфа укулеле, укулеле од челик во круг и укралин. Многу е вообичаено да се најдат укулели помешани со други жичени инструменти поради количината на жици и лесната способност за свирење. Преку индивидуални и групни часови, студентите за музичка школа Крешендо можат да научат да свират различни техники за свирење, импровизација на музичка тема, да изведуваат концерти во живо соло или дел од ансамбл.