Саксофон

Саксот е најпопуларниот дувачки инструмент. Достапни во сите регистри од алт до бас, иако алт и тенор се најистакнатите. Тие доаѓаат во сите форми и големини и се коритат во различни жанрови, а најпознати се по џезот. Преку индивидуални и групни часови, учениците во музичкото училиште ,,Крешендо’’ можат да научат да свират сола или импровизации на музичка тема, развиваат музичка хармонија свирејќи во бенд, настапи на сцена на концерт во живо.