Вероника Караколева

Вероника Караколева од 6 -годишна возраст, своето музичко образование го започна во Музичкото училиште „Киро Димов“, денес ООМУ „Стефан Гајдов“ со изучување на инструмент за виолина. По завршувањето на основното училиште, таа го продолжи своето музичко образование во ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“ – Скопје, на одделот – музички теоретичар, со изборен предмет – соло пеење, во класата на проф. Светлана Донковска. Со изучување на музиката, се раѓа љубовта кон класичното пеење, па почнува да ги развива своите вештини за пеење.

Има освоено многу национални и меѓународни награди. Во 2016 година го одржа неговиот прв солистички концерт во салата „Бели Мугри“ – Велес, со едночасовна програма.

Учесник е и на меѓународни фестивали. Во 2017 година, се случува едно од нејзините најважни и најзначајни животни искуства и достигнувања – и беше доделена диплома за специјална награда со 100 поени во категоријата соло пеење на Меѓународниот натпревар за класична музика „Уметност во – Велес“ – Македонија Следно, таа продолжи да се надоградува, на Академијата „Проф. Панчо Владигеров“ – Софија, Бугарија и се подобри во областа на класичната музика со голем број концерти во и надвор од Македонија. Таа продолжува со бројни концерти во Софија, Бугарија. Таа постојано се надградува и применува искуства од сцените и настапите што ја чекаат во иднина.