Придобивки од свирање на инструмент

Физичките, менталните и социјалните придобивки од свирење музички инструмент се добро познати и нудат позитивни аспекти:

 • • Подобрена меморија и распон на внимание
 • • Сензорно когнитивен развој
 • • Одлични социјални вештини и вклученост
 • • Подобрена ментална функција и здравје

Дури и ако не започнете рано, секој може да научи да свири на инструмент, без разлика на неговата/нејзината возраст. И еве зошто;

 • • Емоционален излез од строгостите и стресовите на образованието
 • • Физичко подобрување; дишење, држење на телото итн.
 • • Социјална вклученост и чувство на припадност; тимска работа

Предности кај возрасни на свирење инструмент

Никогаш не е доцна да започнете да свирите музички инструмент. Во прилог на сите ментални и физички придобивки од свирење на инструмент, возрасните кои одлучуваат да научат некој инструмент добиваат дополнителни предности:

 • • Намален стрес и нивоа на вознемиреност
 • • Враќање на перформансите подоцна во животот; нова, позитивна перспектива
 • • Докажан стимул на мозокот и спречување на рано влошување на невроните

Физички придобивки од учење инструмент за деца

 • • сила и флексибилност
 • • рацете и прстите стануваат посилни
 • • држењето на детето генерално се подобрува
 • • малите прсти ќе добијат сила,
 • • десната рака ќе научи да ги контролира и координира движењата со левата рака.

Како умот на вашето дете има корист од учење инструмент

 • • свирење виолина има тенденција да ја подобри концентрацијата кај децата.
 • • Подобрен распон на внимание и фокус
 • • Заострена меморија
 • • Подобрена самодисциплина

Овие резултати покажаа подобрување на вештините што се основни за децата да ги стекнат и подобрат своите вештини за читање.

Социјални придобивки за деца

Свирењето инструмент му дава на вашето дете нешто за што треба да разговара! Тие имаат можност гордо да зборуваат за своите нови вештини пред роднините и пријателите.